Åndedrætstype & kropsøvelser

Åndedrættet  

Endelig en forklaring på begrebet A og B mennesker.  

Hvis jeg sagde til dig at der findes 2 forskellige åndedrætstyper tænker du sikkert, at vi vel trækker vejret på samme måde. Jo det gør vi nok og dog. Violinisten Erik Wilk (1915-2000) opdagede igennem mange års intensiv forskning at åndedrættet er bipolart styret og at der derfor findes 2 forskellige åndedrætstyper. Vi har henvisninger til det bipolare system igennem den østlige lære f.eks indenfor Hatha-yoga “Ha”= solen og “tha” = månen. Den 4000 år gamle traditionelle kinesiske medicin henviser til Yin (måne) og Yan (sol). I naturen har det bipolare således været en lov igennem årtusinder.  Da jeg i 2004 mødte min sanglærer Birgittta Seidler-Winkler stødte jeg for første gang på begrebet Terlusollogie. www.terlusollogie.de er en kropslære der er udviklet af lægen Dr.  Med . Charlotte Hagena. Igennem enkle konkrete øvelser blev min vejrtrækning som sanger optimeret i løbet af få timer. Det vakte min interesse. I årevis havde jeg som sanger kæmpet med de lange fraser, og hvad der fungerede for nogle fungerede bare ikke for mig. Nu kunne jeg pludselige synge de længste fraser. Her kommer forklaringen: 

Erik Wilk opdagede som nævnt at åndedrættet er bipolart styret. Ligesom at videnskaben ved at ebbe og flod styres af månens kræfter ifht  at vandet udvider sig eller trækker sig tilbage, styres åndedrættet på samme vis. Mennesket består i høj grad af vand. Vores vægt udgører imellem 45-75% af vand. Allerede fra fødslen er mere end halvdelen af kroppens vægt vand. I løbet af alderen falder vandprocenten fordi fedtprocenten typisk stiger. Her er en tabel over fordelingen baseret på tal fra www.healthline.com  

  Mænd Kvinder
– 6 mdr 74% (64%–84%) 74% (64%–84%)
6 mdr-1 år 60% (57%–64%) 60% (57%–64%)
1-12 år 60% (49%–75%) 60% (49%–75%)
12-18 år 59% (52%-66%) 56% (49%–63%)
19-50 år 59% (43%–73%) 50% (41%–60%)
51- år 56% (47%–67%) 47% (39%–57  

Når mennesket består af så meget vand ligger det nært at konkludere, at også månens udvidende og solens sammentrækkende kræfter har en påvirkning på vores krop lige fra det øjeblik vi bliver født, det var det Erik Wilk fandt ud af.  

Vi har således et A menneske (solar) som skal have fokus på de sammentrækkende kræfter. Morgenmennesket som står tidligt op og bliver tidligt træt og som skal fokusere på åndedrætsflowet. Denne type hører ind under den gængse lære indenfor læren omkring åndedrættet og hvis holdning er perfekt beskrevet af  Frederick Matthias Alexander i Alexanderteknikken 

Helt anderledes står det til med B mennesket (lunar) med fokus på de udvidende kræfter. Det er dem der sover længe om morgenen og går sent i seng om aftenen. Her nytter det intet at træne åndedrætsflowet, da vejrtrækningen vil blive kortere og kortere med tiden igennem disse øvelser. Derimod skal ekspantion udøves ligesom i den gamle italienske sangteknik “inhalare la voce”. Der fokuseres således  på udvidelsen fra indåndings processen under udåndingsfasen.

Dr. med Charlotte Hagena og Christian Hagena har udviklet konkrete kropøvelser til hver åndedrætstype som jeg har undervist i i mange år. Problemer omkring åndedrættet og sundhed kan således optimeres gevaldigt igennem disse øvelser simpelthen fordi at åndedrættet er det mest basale for en sund levestil.  Find din åndedrætstype under www.terlusollogie.de 

Ønsker du at optimere åndedrættet så kan du lære de  kropsøvelser der er rigtige for dig hos mig! Følg med på bloggen! 

Skal vi samarbejde?

Børn

Jeg har derudover en lang erfaring i at arbejde sammen med børn. Idag findes der så mange nye fancy diagnoser som vi ikke havde dengang jeg gik i skole.

ADHD & AHD er blot nogle få af dem som meditation kan hjælpe på.Skoletiden er blevet længere i de seneste år og grundlæggende føler flere og flere børn sig pressede.

Når man kommer til udskolingen er der endnu mere tryk på, og det er vigtigt for børn og forældre at vide, hvordan man takler presset. Set med mine øjne bør meditaion være en integreret del af undervisningen, så man allerede fra barns ben af kender et nyttigt værktøj til at skabe ro i sig selv.

Jeg underviser både på skoler og privat.